Caritasheader

Sponsor deze website
Maker van deze website
Gebruik voormalige Pius X kerk

Vracht hulpgoederen nummer 150 Caritas Uden naar Kroatiëthumb Civil Ensign of Croatia.svg

 Al zeventien jaar verzamelen vrijwilligers van de werkgroep Kledinginzameling kleding in voor Caritas Uden in Zagreb. Deze maand bereikt de organisatie een mijlpaal. Dan vertrekt de 150e vracht naar Kroatië

Maar hoe begon het? Het idee ontstond een week voor Kerstmis 1992. Jas van Stiphout –een van de vrijwilligers– was in de Pauluskerk bezig met de voorbereidingen voor Kerstmis. Samen met andere vrijwilligers bouwde hij aan de kerststal. Dat jaar was het thema van de stal: vluchtelingen in Joegoslavië. Van Stiphout: “Toenmalig pastoor De Bont wees mij op een schilderij waar duizenden mensen op de vlucht waren. Hij vroeg aan mij wat ik van dat doek vond. Toen heb ik tegen hem gezegd dat het geweldig zou zijn om de vluchtelingen te helpen.” In een split-second ontstond het idee voor een inzamelingsactie voor kleding.

“Het was nog een week tot Kerstmis. Maar in die week is er zoveel kleding ingeleverd, dat aan het eind van de week de hele hal vol lag.” Van Stiphout ging zelf naar Kroatië, dat toen nog deel uitmaakte van Joegoslavië. “Wat ik daar aantrof, is eigenlijk niet met woorden te beschrijven.” Zorg was er nauwelijks en naar gehandicapten werd niet eens omgekeken. Op het gebied van zorg heeft het land door de jaren heen progressie geboekt. De voorzieningen voor ouderen zijn echter enorm gedaald. Ze leven van een pensioen van circa 150 euro, terwijl de vaste lasten vaak rond de 250 euro zijn. Deze mensen moeten op straat op zoek naar eten en kleding. 

In de Pauluskerk verzamelt Van Stiphout –samen met andere vrijwilligers- nog iedere dag kleding in. Iedere dag (behalve op zondag) staan de vrijwilligers van 9.00 tot 12.00 uur klaar om de kleding te ontvangen. 
Van Stiphout benadrukt dat het verzamelen door moet gaan. “Veel mensen weten nog niet dat we hier kleding inzamelen. We hopen dat steeds meer mensen hier wel weet van krijgen en bij ons kleding komen inleveren.”